Maak uw keuze...

De vijf belangrijkste vragen over de huurverhoging van sociale huurwoningen

Op 1 juli vindt de jaarlijkse huuraanpassing plaats. Alle huurders krijgen van ons vóór 1 mei een brief met het nieuwe huurbedrag. Huurders kunnen de brief ook vinden op hun persoonlijke pagina in het klantenportaal

Wie bepaalt de huurverhoging?

De Rijksoverheid bepaalt hoeveel de huur van sociale huurwoningen jaarlijks mag stijgen. In 2024 is dit 5,8% Deze stijging is gekoppeld aan de loonontwikkeling. Sociale huurwoningen zijn woningen met een huur die niet hoger is dan € 879,66.

Waarom moet ik meer huur gaan betalen?

Dit is wettelijk geregeld. Eén keer per jaar mogen we de huren verhogen. Dit is nodig om de kwaliteit van onze woningen en wijken te behouden en te verbeteren. We investeren dat geld in nieuwbouw, onderhoud, duurzame oplossingen en in leefbaarheid. Voor nu maar ook voor in de toekomst.

Met hoeveel gaat het huurbedrag in 2024 omhoog?

Is uw huur meer dan € 300 per maand? Dan mag de huur maximaal 5,8% stijgen. Dit is gelijk aan de gemiddelde loonontwikkeling. Betaalt u minder dan € 300,- per maand? Dan wordt de huur € 25,- hoger. Dit is meer dan 5,8%. Heel lage huren worden hierdoor sneller verhoogd en gaan beter passen bij de kwaliteit van de woning.

Voor de meeste huurders bij Bergopwaarts stijgt de huur maximaal 5,3%.

Als het huurbedrag hoger wordt, heb ik dan ook recht op meer huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Waarschijnlijk krijgt u door de huurverhoging meer huurtoeslag. Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op www.toeslagen.nl.

Wat als ik de huur niet kan betalen? Wie kan ik dan om hulp vragen?

De huurverhoging is bijna altijd minder dan de stijging van uw loon of uitkering. Heeft u zorgen dat u toch problemen krijgt bij het betalen van de nieuwe huur? Neem zo snel mogelijk contact met ons op! Wij kijken dan samen naar uw situatie en wat er mogelijk is. Wacht niet te lang, hoe eerder we het weten, hoe sneller we iets voor u kunnen betekenen.

Klik hier voor meer informatie over de huurverhoging.  


Dit artikel is onderdeel van
de nieuwsbrief april 2024.
Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.