Hoe voorkom ik schimmelplekken in huis?

Door de hoge energiekosten houden huurders vaak ramen en deuren gesloten. Heel begrijpelijk. Zo voorkomt u namelijk dat de kou uw huis binnendringt. Toch is het heel belangrijk om uw woning te luchten, óók als het buiten koud is. Schimmelplekken in huis zijn namelijk niet alleen lelijk, maar ook schadelijk voor uw gezondheid. 

Hoe ontstaat schimmel?

Als u uw woning te weinig verwarmt en lucht, neemt de luchtvochtigheid in huis toe. Dit zorgt ervoor dat schimmels op wanden en/of plafonds groeien. Ook ontstaat er condens op de ramen en neemt huisstofmijt toe. Dit is slecht voor uw gezondheid. Het kan zorgen voor klachten. Denk aan benauwdheid, hoesten of een allergische reactie. 

Goed luchten

In elke woning is vocht aanwezig. Dit komt door dagelijkse bezigheden. Denk aan douchen, koken en wassen. Door te luchten ververst u de gebruikte lucht. Tegelijkertijd komt er droge, frisse lucht en zuurstof naar binnen. 

Hoe kun je schimmelplekken voorkomen?

  • Laat de luchtroosters van uw huis altijd open staan. Juist ook in de winter.
  • Zet regelmatig een raam open.
  • Heeft u een automatische ventilatie? Zet de knop overdag dan op stand 2. Gaat u bijvoorbeeld douchen of koken, en produceert u dus meer vocht? Zet de knop dan op stand 3.
  • Houd tijdens én na het douchen de deur van de badkamer gesloten. Dit zorgt ervoor dat de badkamer sneller droogt.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en zet na het douchen een raam open in de badkamer.
  • Verwarm uw woning overdag met minimaal 18 graden. 

Hoe verwijder ik schimmel?

Schimmel gaat helaas niet vanzelf weg. Dus als u schimmel ziet, maak dit dan meteen schoon. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het is om schimmel te verwijderen.

Stap 1

Trek handschoenen aan en doe een mondkapje over uw mond. Dit zorgt ervoor dat u de schadelijke stoffen niet inademt en dat de schimmel uw huid niet raakt. 

Stap 2

Pak een emmer met warm water en voeg daar een scheut soda aan toe. Er zijn ook andere schoonmaakmiddelen te koop om schimmel te verwijderen.


Dit artikel is onderdeel van
de nieuwsbrief maart 2023.
Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.