Maak uw keuze...

Volksbelang en Bergopwaarts gaan samen de Leonardusbuurt aanpakken

Leonardusbuurt in Helmond: een volkswijk met zo’n 650 woningen. In 2015 startte Volksbelang hier met groot onderhoud. In 2018 bleek dat een deel van de woningen op een ondergrond van veen staat. Dit had grote gevolgen. Op lange termijn droogt de grond namelijk uit en bestaat de kans dat huizen gaan verzakken. Om dit te voorkomen en grondig aan te pakken, samen met het verduurzamen van alle woningen, heeft Volksbelang hulp gezocht bij een collega corporatie.

Bundeling van krachten

Bergopwaarts gaat er ruim 300 woningen onder handen nemen. De overige woningen worden door Volksbelang zelf opgepakt. Samen met de bewoners, gemeente en andere belanghebbenden wordt er gewerkt aan een nieuw, toekomstbestendig plan voor de Leonardusbuurt. Wat al duidelijk is, is dat het project in fases wordt uitgevoerd en het in totaal zo’n acht jaar duurt. Het wordt een combinatie van renoveren, slopen en nieuwbouw.

Oplossing

Henri van de Kerkhof plaatsvervangend directeur van Volksbelang: ‘In juni was duidelijk dat wij het resterende gedeelte van het renovatieproject niet zelfstandig konden realiseren. En omdat we willen dat ál onze huurders zorgeloos kunnen wonen in kwalitatief goede en betaalbare woningen, moesten we op zoek gaan naar een oplossing. Wij hebben daarom gesprekkengevoerd met een aantal corporaties waarbij het al vrij snel duidelijk werd dat Bergopwaarts een zeer geschikte samenwerkingspartner is.’

Win-win-win

Tanja Liebers directeur-bestuurder van Bergopwaarts: ‘Je gaat natuurlijk niet over één nacht ijs als je wilt gaan samenwerken aan zo’n belangrijk project. Het moet voordeel opleveren voor beide organisaties en nog veel belangrijker: voordeel voor de bewoners. Gaande de gesprekken werd duidelijk dat deze voorgenomen samenwerking inderdaad voor iedereen positief zou uitpakken. Door onze krachten te bundelen kunnen we er samen voor zorgen dat het straks én in de toekomst goed wonen is in de héle Leonardusbuurt. En dat we ons beider maatschappelijke opdracht nog beter kunnen uitvoeren. Volksbelang en Bergopwaarts zijn uit hetzelfde hout gesneden; we hebben hetzelfde DNA. Zo voelt het tenminste. Twee betrokken organisaties die dicht bij de huurder staan, de mouwen opstropen en zonder poespas aan de slag gaan.’

Geen gevolgen voor Deurne en Asten

De samenwerking heeft geen gevolgen voor het woningbezit van Bergopwaarts in Asten en Deurne. Bergopwaarts blijft daar verantwoordelijk voor het aanbieden van voldoende sociale huurwoningen. Voor betaalbare en kwalitatief goede woningen worden prestatie-afspraken gemaakt met de gemeenten en de Huurdersbelangenorganisatie De Peel (HBO). Ook heeft de opgave in de Leonardusbuurt geen invloed op de verduurzaming – in 2050 energieneutraal – van het bezit van Bergopwaarts en de geplande bouwopgave. Voor Bergopwaarts past deze stap bij de positie die de woningbouwvereniging in de driehoek Deurne – Asten – Helmond wil innemen.

‘We willen dat ál onze huurders zorgeloos kunnen wonen in kwalitatief goede en betaalbare woningen’


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief jan. 2020. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.