Onderhoud Boletenplein in samenspraak met bewoners

In juni ontvingen bewoners van het Boletenplein in Asten een brief over het onderhoud aan hun woningen. Mooi, dacht Wendy van der Helm, die er al 17 jaar met plezier woont. Ze ging naar de informatiebijeenkomst en hoorde de plannen aan, samen met slechts een handje vol mensen. Al snel drong tot haar door dat die plannen niet allemaal positief waren voor het plein. Ze ging in gesprek met Bergopwaarts, Huurdersbelangenorganisatie De Peel (HBO), de gemeente én haar buurtgenoten. Het resultaat? Een prima samenwerking, met aangepaste plannen waarin iedereen zich kan vinden.

 

“Bergopwaarts wilde zes studio’s maken van de bergingen”, vertelt Wendy. “Dat nieuws sloeg bij mij in als een bommetje. Ik moest ruimte in mijn tuin inleveren voor de nieuwe bergingen. En we zouden het parkeerterrein moeten delen met de nieuwe bewoners. Het is al zo vol.” Wendy legde deur-aan-deur de gevolgen van de plannen uit. Ze verzamelde van bijna iedereen handtekeningen, stelde een brief op en stuurde die naar Bergopwaarts, de HBO en de gemeente. Die gingen in gesprek, eerst met elkaar en al snel ook met Wendy. Zij wierp zich spontaan op als spreekbuis voor alle betrokkenen. “Het is fijn als bewoners op een positieve manier meedenken over wat beter kan en wat voor hen belangrijk is”, zegt Anja Artz, projectleider Wonen.

Grote vreugde

Tot vreugde van iedereen viel begin oktober het besluit om de bergingen niet om te bouwen. Wendy: “Bergopwaarts doet echt haar best, al gaat er natuurlijk nog weleens iets niet helemaal goed. De dwingende brief van de aannemer met instructies, maakte me boos na alles wat we samen bereikt hadden. Anja sprong daar gelukkig meteen op in en aannemersbedrijf Van Rooy Vastgoedonderhoud maakte een filmpje waarin de werkzaamheden stap voor stap in beeld zijn gebracht.” Dat zijn er best veel: nieuwe kozijnen en beglazing, balkondeuren, balkonschermen, videofoons, schilderwerk, na-isolatie, herstelwerk en reiniging van de gevels. En in overleg met de bewoners worden de meeste erfafscheidingen vervangen door houten schuttingen. Fase 1 van 4 is nu gestart. Voor de zomer is naar verwachting alles klaar. Er is een modelwoning waarin mensen ook terecht kunnen tijdens de werkzaamheden. Wendy houdt de bewoners nog steeds in verschillende talen op de hoogte, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief maart 2019. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.