Bergopwaarts wijst woningen 'passend' toe

Wat is passend toewijzen?

Dit betekent dat uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden bepalen voor welke woning u in aanmerking komt. De huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen.

Waarom passend toewijzen?

Passend toewijzen komt voort uit de nieuwe woningwet die 1 juli 2015 is ingegaan. Door 'passend toewijzen' krijgen huurders een woning waarvan de huur aansluit bij hun inkomen. Het voorkomt dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het bedrag dat het Rijk moet uitgeven aan huurtoeslag te hoog oploopt.

Wat betekent dit nu precies?

  • Wij moeten in 2023 minimaal 92.5% van de woningen met een huurprijs tot aan de huurtoeslaggrens (= huurprijs tot € 808,06*) toewijzen aan huurders met een inkomen van maximaal € 44.035,-* (eenpersoonshuishouden) of € 48.625,-* (meerpersoonshuishouden) per jaar.
  • De wet regelt dat als u alleen of met zijn tweeën bent, u een woning met een huurprijs van maximaal € 647,-* kunt huren. Indien u als alleenstaande een hoger inkomen heeft dan € 25.475 (€ 25.075 voor AOW gerechtigde) dan mag u ook een duurdere woning huren. Indien uw huishouden uit twee personen bestaat en een hoger inkomen heeft dan € 34.575 (€ 33.800 voor AOW gerechtigden) dan mag u ook een duurdere woning huren.
  • Bestaat uw huishouden uit drie of meer personen, dan kunt u een woning met een maximale huurprijs van € 693,-* huren. Indien uw huishouden uit minimaal drie personen bestaat en een hoger inkomen heeft dan € 34.575 (€ 33.800 voor AOW gerechtigden) dan mag u ook een duurdere woning huren.
  • Bergopwaarts heeft ook woningen met een huurprijs van € 772,-*. Om voor deze woningen in aanmerking te komen dient uw huishoudinkomen minimaal € 34.575 (€ 33.800 voor AOW gerechtigden) te bedragen.

Komt u voor huurtoeslag in aanmerking?

Klik voor meer informatie over huurtoeslag naar de website van de belastingdienst/toeslagen

Onder het inkomen verstaan wij: het inkomen van u als huurder, uw eventuele partner en eventuele meerderjarige medebewoners. Van eventueel inwonende kinderen hoeft u het inkomen niet op te geven.

* Prijspeil 2023

In een oogopslag**

** Een enkele woning wordt voor een afwijkende huurprijs verhuurd. Op het moment dat de kwaliteit van de woning afwijkt van de norm kan de huurprijs afwijken.