Bergopwaarts wijst woningen 'passend' toe

Wat is passend toewijzen?

Dit betekent dat uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden bepalen voor welke woning u in aanmerking komt. De huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen.

Waarom passend toewijzen?

Passend toewijzen komt voort uit de nieuwe woningwet die 1 juli 2015 is ingegaan. Door 'passend toewijzen' krijgen huurders een woning waarvan de huur aansluit bij hun inkomen. Het voorkomt dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het bedrag dat het Rijk moet uitgeven aan huurtoeslag te hoog oploopt.

Wat betekent dit nu precies?

  • Wij moeten minimaal 80% van de woningen met een huurprijs tot aan de huurtoeslaggrens (= huurprijs tot € 720,42*) toewijzen aan huurders met een inkomen van maximaal € 38.035,-* per jaar.
  • De wet regelt dat als u alleen of met zijn tweeën bent én u een inkomen heeft waarmee u in aanmerking voor huurtoeslag komt, u een woning met een huurprijs van maximaal € 607,46* kunt huren.
  • Bestaat uw huishouden uit drie of meer personen en komt u in aanmerking voor huurtoeslag, dan kunt u een woning met een maximale huurprijs van € 651,03* huren.
  • Een deel van de woningvoorraad (maximaal 20%) wordt toegewezen aan huishoudens die door het (hogere) inkomen niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. De huurprijs van deze woningen bedraagt € 684,-*. 

Komt u voor huurtoeslag in aanmerking?

Klik voor meer informatie over huurtoeslag naar de website van de belastingdienst/toeslagen

Onder het inkomen verstaan wij: het inkomen van u als huurder, uw eventuele partner en eventuele meerderjarige medebewoners. Van eventueel inwonende kinderen hoeft u het inkomen niet op te geven.

* Prijspeil 2019

In een oogopslag