Woningruil

Vindt u uw huidige woning te groot of te klein, wilt u een grotere of kleinere tuin, of wilt u in een bepaalde wijk of een ander type woning wonen? Het aanbod van huurwoningen is beperkt en er is lang niet altijd een woning beschikbaar die aan uw wensen voldoet. Woningruil kan dan een oplossing zijn. Woningruil is een goede manier om woonwensen te realiseren en een volgende stap te maken. Bergopwaarts helpt hier graag bij.

U kunt uw woning aanbieden via Facebook: www.facebook.com/groups/woningruildeurneastenhelmond/

Spelregels Woningruil

Voor woningruil is altijd toestemming nodig van Bergopwaarts. Wanneer u wilt ruilen met iemand die bij een andere verhuurder huurt, moeten beide verhuurders toestemming geven. Met het aanvraagformulier woningruil, kunt u een verzoek voor woningruil indienen. Dit formulier wordt door beide ruilpartners volledig ingevuld. 

Bij woningruil gelden de volgende voorwaarden:

  • de ruilpartners kunnen een geldig legitimatiebewijs overleggen;
  • er zijn in de te ruilen woningen geen medische aanpassingen aangebracht op verzoek van de ruiler;
  • de te ruilen woningen zijn passend (inkomen, gezinssamenstelling en inkomen); 
  • de te ruilen woningen zijn niet bestemd voor vrije verkoop of sloop;
  • er is geen sprake van huurachterstand, overlast of ruwe bewoning;
  • indien er een bewindvoerder aangesteld is: de bewindvoerder geeft goedkeuring voor de verhuizing.;
  • de huurprijs van woningen wordt aangepast. De kans is aanwezig dat de huurprijs van de woning verhoogd wordt. Voor meer informatie over de huurprijzen kunt u onderstaande pagina bezoeken https://www.bergopwaarts.nl/woningzoekende/passend-toewijzen/
     

Procedure woningruil

Wanneer er toestemming voor woningruil wordt gegeven, stellen we de huurprijs van de te ruilen woning vast. Zodra alle informatie bij Bergopwaarts bekend is, nemen we met de ruilpartners contact op. We kijken of alles in orde is en van de woningen wordt een inspectierapport opgemaakt. De ruilpartners krijgen bericht of Bergopwaarts met de woningruil definitief akkoord gaat.

Het nieuwe huurcontract

Voor de ruilwoningen wordt een nieuw huurcontract opgemaakt. Bij het opmaken van het nieuwe huurcontract wordt meteen de huuropzegging in orde gemaakt. U dient tenminste één jaar in de geruilde woning te blijven wonen. Bij woningruil vervalt uw eventuele registratie als woningzoekende.

Wanneer u nog vragen heeft, neem dan contact op met onze woonadviseurs.