Duurzaam wonen

Vanaf 2050 wil de overheid dat iedere woning energieneutraal is. Er wordt dan evenveel energie opgewekt als verbruikt. Om dit doel te halen bouwen wij nieuwe woningen. Én maken wij onze bestaande woningen energiezuiniger. 

Door het energiezuiniger maken van uw woning, wordt uw huis fijner, duurzamer én gaat u besparen op uw energierekening.

Energielabel

Alle woningen hebben een energielabel*. Dit geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Het energielabel wordt aangegeven met een letter. Waarbij G het slechtste is en A++++ het beste.

In 2020 was het energielabel van onze woningen gemiddeld label B. Wilt u weten welk energielabel uw woning heeft? Kijk dan op de site 'Zoek je energielabel' of neem contact met ons op.

 

* Voor het bepalen van het energielabel wordt gekeken naar de isolatie van en installaties in de woning.

Woningen energiezuiniger maken

Welke woningen eerst? 

De komende jaren richten wij ons op woningen met een slechter energielabel. En combineren wij de werkzaamheden met het gepland onderhoud. Zo proberen we de overlast zoveel mogelijk te verkleinen. 

U ontvangt van ons op tijd een brief, wanneer uw woning aan de beurt is. Wilt u hier niet op wachten? Dan kunt u ons vragen om tegen huurverhoging enkele verbeteringen in uw woning te laten aanbrengen. Meer informatie hierover vindt u op Aanvraag woningverbetering | Bergopwaarts.nl.

Wat gaan we doen?

We gaan het energieverbruik van de woningen verlagen door te isoleren. Bijvoorbeeld door het isoleren van het dak en/of spouwmuren en het plaatsen van isolatieglas. Voor een aantal werkzaamheden laten wij in een korte video zien wat wij doen. En wat wij van u, onze bewoner, vragen.
Wanneer wij duidelijk weten wat het plan is voor uw woning, ontvangt u hierover van ons een brief. 

Zonnepanelen

Als wij uw woning energiezuiniger maken, bepalen we of het mogelijk en zinvol is om zonnepanelen te plaatsen. We kijken dan bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van bomen, dakkapellen en naar de dakconstructie. We plaatsen géén zonnepanelen op aanvraag.

Wilt u eventueel zelf zonnepanelen plaatsen? Kijk dan bij Woning aanpassen | Bergopwaarts.nl.

Tips voor energiezuinig wonen

Energiezuinig wonen zorgt ervoor dat u prettiger woont en dat u bespaart op uw energiekosten. U kunt ook zelf hiervoor kleine maatregelen nemen. Een paar tips:

  • Ventileer goed
    Zorg ervoor dat de ventilatieroosters open staan. En lucht uw woning elke dag 15-20 minuten door. Dit voorkomt vochtoverlast en zorgt voor minder energieverbruik bij verwarmen;

  • Wasmachine en droger
    Zet de wasmachine alleen aan als deze vol is en gebruik het eco-programma. Hang de natte was op om te drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken;

  • Koelkast en vriezer
    Een dikke ijslaag in de koelkast of vriezer zorgt voor extra energieverbruik. Ontdooi deze minimaal 2 keer per jaar.

Meer tips vindt u op Energie besparen scheelt geld | Milieu Centraal.