Hennepbeleid

Hennepkwekerijen zijn illegaal en verboden en bovendien gevaarlijk. Voor de kwekers, maar ook voor omwonenden. Die laatste groep wordt vaak de dupe van de hennepteelt. Gemeente, politie, justitie en woningcorporaties werken nauw samen bij het opsporen en aanpakken van hennepkwekerijen in woningen in Nederland.

Schade en risico

De installatie die voor hennepteelt gebruikt wordt, heeft meer elektriciteit nodig dan de groepenkast in een woning aankan. Daarom wordt er geknoeid met de elektrische installatie en wordt er vaak illegaal stroom afgetapt. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op kortsluiting met brand als gevolg. Het hoge vochtgehalte veroorzaakt vochtschade en schimmel.

Harde aanpak

Als een bewoner wordt betrapt op professionele hennepteelt krijgt hij de kans om de huur vrijwillig op te zeggen en de woning te verlaten. Als de huurder niet akkoord gaat, start Bergopwaarts direct een juridische procedure voor ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning. Het kantongerecht heeft Bergopwaarts bij alle voorgaande procedures in het gelijk gesteld.

Overige gevolgen

Sommige mensen zien een hennepkwekerij als oplossing om uit de schulden te komen. Men verliest uit het oog dat het zeer vaak mis gaat. De financiële gevolgen zijn dan groot. De kosten van de juridische procedure en de eventuele ontruimings- en herstelkosten zijn voor de hennepkweker. De energiemaatschappij legt een forse boete op als er sprake is van illegaal afgetapte stroom. Als de bewoner een uitkering heeft, dan volgt een strafkorting. Deze kan oplopen tot 100%. Daar komt bij dat schuldsanering bijna onmogelijk is, omdat het illegale stroomverbruik en de inkomsten uit de hennepkwekerij als fraude worden gezien.

Help mee!

Ruikt u een wietlucht? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844 of bel de landelijke meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’ op 0800 - 7000. Melden kan natuurlijk ook bij Bergopwaarts via 0493 - 327 300.