Maak uw keuze...
Herfstrecept
Pompoensoep
De blaadjes vallen van de bomen en dat kan maar één ding betekenen: het is weer herfst. Het seizoen van warme kleuren, stormachtige dagen, paddenstoelen en natuurlijk: pompoenen. Of je nu door de supermarkt of langs de groentekraam loopt, de schappen liggen er vol mee.
Naast dat je gezichtjes in de pompoen kunt maken voor Halloween, kun je er vooral goed mee koken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere, gezonde en betaalbare soep. Er zijn net zoveel recepten als er koks zijn. Probeer eens deze soep, met appel en gember. Zoet en een beetje pittig.
Wat heb je nodig?
- 1200 gram (fles)pompoen
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 stukje verse gember (ongeveer 3 cm lang)
- 1 appel
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 of 3 bouillonblokjes
- 1,2 liter water
En verder: soeppan, snijplank, scherp mes, staafmixer
- Was de pompoen en haal de uiteinden van de pompoen eraf. Snij dan de pompoen in 2 helften, haal de pitten eruit en snij hem in stukjes. Schillen hoeft niet.
- Haal de schil van de ui, de gember en de knoflook. Snij ze allemaal in stukjes.
- Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan. Bak daarin zachtjes de ui, gember en knoflook tot ze zacht zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Doe dan de pompoen erbij en laat hem een paar minuten meebakken.
- Snijd de appel in stukjes en doe deze in de pan, met het kerriepoeder en de bouillonblokjes.
- Giet het water erbij en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep ongeveer 20 minuten koken, tot de pompoen zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Proef of er nog peper, zout of extra kerriepoeder bij moet.
- Ook een mespunt chilipoeder is lekker in deze soep, of een schepje sambal. Dat maakt het wat pittiger.
Eet smakelijk!

Dit artikel is onderdeel van
de nieuwsbrief oktober 2025.
Klik hier om de digitale nieuwsbrief te lezen.