Voormalig klooster aan Molenstraat/ Zuideinde

Opvang Huize d'n Herd aan Bindersestraat

Al ruim 50 jaar biedt Huize d'n Herd opvang voor thuislozen in de gemeente Helmond. Er zijn plaatsen voor crisisopvang en beschermd wonen met professionele begeleiding vanuit Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO). Meer informatie over Huize d'n Herd vindt u op de website van SMO.  

Een stukje geschiedenis

De Helmondse daklozenopvang is in een halve eeuw flink veranderd. In de begintijd (1967) vingen paters zo'n vijftig daklozen uit de hele Peel op. Zij sliepen in zalen van het klooster op de hoek Molenstraat/Zuideinde. Het waren vaak oudere mannen en velen hadden een drankprobleem. Van een begeleidingstraject was destijds nog geen sprake. In 1983 verhuisde D'n Herd naar de huidige locatie aan de Bindersestraat. Vanaf toen waren ook vrouwen welkom. Alle bewoners kregen een eigen kamer.

Tijd voor vernieuwing

Na zoveel jaren is het gebouw verouderd en bovendien te klein voor de vraag naar opvangplekken. De kamers zijn klein en de bewoners moeten douches, toiletten en de keuken delen. Daarnaast is er weinig privéruimte. Kortom: het gebouw past niet meer in de manier waarin we dak- en thuislozen nu willen opvangen en begeleiden. Tijd voor nieuwbouw!