Voorkom vochtplekken en schimmel

De ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent dat de temperatuur daalt en bewoners hun ramen en deuren liever dichthouden om de warmte in huis te houden. Het nadeel daarvan is dat de woning te weinig frisse lucht krijgt. Daardoor ontstaat er sneller vocht in de woning en dat zorgt weer voor schimmel op wanden en/of plafonds. 

Gezondheid

Het lijkt logisch om de ramen dicht te houden als het buiten koud is. Maar dat is niet goed voor uw gezondheid! De kans op condens op de ramen, huisstofmijt en schimmel neemt dan toe. Schimmel kan voor benauwdheid en hoesten zorgen. Sommigen mensen krijgen zelfs last van allergie.  

Ventileren

Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Dat lost u op met goede ventilatie en door uw huis voldoende te verwarmen. Vooral na het douchen, koken, wassen en slapen is ventileren belangrijk. Lucht daarom uw woning elke dag zo’n 15 tot 20 minuten door ramen en/of deuren tegen elkaar open te zetten. Heeft u mechanische- of ventilatieroosters? Zet deze dan aan of open. Dit zorgt ervoor dat het vocht uw huis verlaat. Maar het bespaart ook energie!
Het verwarmen van een droge woning met frisse lucht kost namelijk minder energie dan het verwarmen van een woning met vochtige lucht. 

Schoonmaken

Als u toch schimmel in uw woning ziet, maak dit dan meteen goed schoon met warm water en soda. Schimmel gaat namelijk niet vanzelf weg.

Tip: verwijder schimmel nooit droog met een doek of borstel. Daardoor verspreiden zich dan de stukjes schimmel. Dat maakt de lucht die u vervolgens inademt heel ongezond.


Dit artikel is onderdeel van
de nieuwsbrief oktober 2023.
Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.