Tocht, vocht en schimmels: krijg ze onder de wind!

Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Niet of verkeerd ventileren kan zorgen voor tocht, vocht, schimmels en daardoor gezondheidsklachten. Zaak dus om uw huis droog te houden en een teveel aan vocht kwijt te raken. De belangrijkste tip: ventileer continu!

Goed ventileren is vrij eenvoudig:

  • Zorg ervoor dat er altijd (kiep)ramen en/of roosters openstaan voor frisse lucht.
  • Zet regelmatig de ramen tien minuten tot een kwartier tegen elkaar open. Wees daarbij niet bang voor energieverspilling; het kost namelijk meer energie om een vochtige woning te verwarmen dan een woning die van binnen droog is.
  • Ventileer extra tijdens het douchen en koken en zet daarna nog even een raam of een buitendeur open. Het is verstandig om tijdens het douchen de badkamerdeur dicht te houden en na afloop de tegels even af te drogen.
  • In woningen met een warmte- terugwininstallatie zorgt de installatie voor het verversen van de lucht. Hier kunnen de ramen het beste gesloten blijven. Gebruik wel de 3-standenschakelaar goed (1 = nachtstand, 2 = dagstand, 3 = kook/douche-stand) en reinig de filters eens in de drie maanden.

Het Informatiepunt Ventilatie geeft nog meer duidelijke informatie over ventileren: https://www.milieucentraal.nl/informatiepunt-ventilatie