Langer zelfstandig wonen met wat aanpassingen

Al op haar 9e woonde Leen Christiaens (80 jaar) in de woning in de Keltenstraat in Deurne waar ze nu samen met Martien (79 jaar) woont. In 1961 ‘trouwde hij in’, zoals dat toen heette. Later verhuisden ze voor even naar Vlierden, maar zodra het kon kwamen ze terug. Hoewel de gezondheid van Leen het minder gemakkelijk maakt om zich in huis te redden, willen ze er nooit meer weg. De uitnodiging om - in het kader van ons project ‘Van Goed naar Beter’ - in gesprek te gaan over hun woonwensen, kwam dan ook als geroepen.

“We vragen niet snel zelf om hulp”, bekent Martien. “Daarom was het fijn dat Bergopwaarts zelf kwam met vragen”, valt Leen hem bij. Leen is de laatste maanden wat aan het sukkelen. Haar handen werken niet meer goed mee en het lopen wordt moeilijker. Dat maakt Leen verdrietig en Martien angstig: “Ik maak me zorgen over haar, en was ook bang dat we moesten verhuizen toen ze ziek werd. Maar ik kan mijn schuur niet missen.” Daar repareert hij fietsen, zijn hobby. Bovendien heeft Martien alle gevels aan hun binnenplaats een Oostenrijks tintje gegeven. “Want als we niet meer naar Oostenrijk kunnen, halen we Oostenrijk naar huis,” legt Martien uit. “Nu alles netjes en klaar is, willen we liever niet weg.”

Blij met de oplossingen

De woonadviseurs, Wiljan Raijmakers en Redmer Bouma, toonden begrip voor de situatie, en dachten mee. Bij de gemeente loopt nu een aanvraag voor een traplift en via de Wmo heeft Leen nu ook al huishoudelijke hulp én een goede rolstoel. Leen: “Ik schaamde me eerst een beetje voor die rolstoel, tot iemand mij vroeg of ik het raar vond als andere mensen in een rolstoel zitten. Dat is natuurlijk niet zo.” Bergopwaarts regelde zelf vanuit de ‘Opplusregeling’ beugels en een stoeltje in de douche en een makkelijk te bedienen kraan in de keuken. Martien en Leen zijn blij met de oplossingen en hopen nog lang te genieten van hun vertrouwde woning.

Kunt u ook extra hulp of voorzieningen gebruiken?

Bij Bergopwaarts krijgen we geregeld de vraag of er ‘aanleunwoningen’ beschikbaar zijn. Deze woningen heeft Bergopwaarts niet in haar bezit. Wel zijn er andere mogelijkheden waarmee u misschien geholpen bent. Bergopwaarts biedt bijvoorbeeld opplusvoorzieningen zoals een wandbeugel of tweede trapleuning. Andere voorzieningen zoals een rolstoel, vervoer op maat, hulp bij het huishouden of een woningaanpassing, vraagt u aan bij de gemeente (Wmo). In onze regio verzorgen organisaties als de Zorgboog en Savant Zorg allerlei vormen van ondersteuning, zoals zorg aan huis, personenalarmering, cursussen en slimme hulpmiddelen.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Bel (0493) 327 300 en vraag naar een van onze woonadviseurs.


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief sept. 2019. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.