Hennep: daar zit een luchtje aan

Hennepkwekerijen zijn een landelijk probleem, met het zwaartepunt bij ons in het zuiden van het land. Een grote zorg is daarnaast het groeiende aantal labs voor synthetische drugs in woonhuizen. Gemeente, politie, justitie en woningcorporaties werken nauw samen bij het opsporen en aanpakken van deze illegale praktijken. In Asten zijn het de wijkagenten Marjon van Helmond en Appie van Schijndel die er in de wijk op afgaan als duidelijk is dat zich ergens een kwekerij of laboratorium bevindt.

Het liefst zou Marjon omwonenden eens laten zien wat ze aantreffen. “Het hele huis is compleet verbouwd en hangt van knutselwerk aan elkaar. De installaties zijn levensgevaarlijk. De kans op kortsluiting of ontploffing en brand is groot. Daarnaast is de waterverontreiniging een onderschat probleem. Je zou daar maar naast wonen.”

Criminaliteit

Toch is volgens Marjon het brandgevaar niet het allergrootste risico, dat is de criminele wereld die er achter schuilgaat. “Hennep lijkt maatschappelijk redelijk geaccepteerd, maar er is grof geld mee te verdienen. Kwetsbare mensen worden onder druk aangezet tot het kweken van hennep in hun woning. Als ze gepakt worden, vertellen ze uit angst niet wie erachter zit, en dan zijn zij de dupe.” De gevolgen zijn dan groot. Huurders moeten de woning verlaten. De eventuele uitkering wordt stopgezet, teveel ontvangen uitkering wordt teruggevorderd, er kan een aanslag van de Belastingdienst volgen, mét een boete en een flinke naheffing van Enexis voor illegaal afgetapte stroom.

Meld signalen

“We hebben de hulp van bewoners daarom hard nodig. Als er vreemde dingen opvallen, willen we dat graag van ze horen.” Signalen zijn een vreemde geur, een schijnbaar onbewoonde woning, verbouwingsgeluiden in de avond, afgeplakte ramen met condens, warme tussenmuren en vreemd bezoek op late tijdstippen. Als u het vermoeden heeft dat er iets niet pluis is bij u in de buurt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de politie via 0900 - 8844 of de landelijke meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’ bellen: 0800 - 7000. Melden kan natuurlijk ook bij Bergopwaarts via: 0493 - 327 300.

Marjon van Helmond en Appie van Schijndel, wijkagenten Asten


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief december 2018. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.