Gered door de rookmelder

Het was hartje zomer toen Johan Klooster zin had om ’s middags een paar kroketten te bakken. Hij zette zijn pan met olie op het vuur en ging intussen wat onkruid wieden in zijn voortuin. Onderweg naar de kliko in de achtertuin kwam hij steeds meer onkruid tegen. Het duurde daardoor wat langer voor hij terug was bij de keukendeur. Daar hoorde hij een vreemde pieptoon…

“Wat is dat nou voor geluid?” vroeg Johan zich af. Het bleek de rookmelder te zijn. “Toen zag ik in de keuken een vlam van wel anderhalve meter hoog.” Johan aarzelde geen moment en deed de deksel op de pan. Hij wist dat blussen met water in zo’n geval levensgevaarlijk is. “Toen was het vuur gedoofd en heb ik de ramen en de deur opengezet om te luchten. Als de rookmelder er niet was geweest, dan had ik het niet gemerkt.”

Johans tips

“Het was goed dat ik er zo snel bij was, anders zouden de gordijnen ook vlam gevat hebben. Nu hebben mijn bovenburen zelfs nergens last van gehad.” Zelf had Johan wel de nodige schade. De rookmelder en de omlijsting van zijn kast zijn gesmolten, zijn pannen zijn onbruikbaar en alles was zwart, tot in de woonkamer toe. Johan is blij dat hij de batterijen van de rookmelder op tijd had vervangen. Want Bergopwaarts heeft overal rookmelders geplaatst, maar bewoners zelf zijn verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Johans andere tips voor bewoners: “Sluit een verzekering af, want je weet nooit wat er gebeurt. Bergopwaarts heeft de stenen verzekerd, maar niet jouw spullen. En het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als er een brand is. Niet in paniek raken.” Johan zal zelf in ieder geval niet meer zo snel zijn keuken verlaten met een pan op het vuur. 

Veel branden ontstaan door onvoorzichtig menselijk handelen. Vaak tijdens het koken, stoken en wassen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken en brand te voorkomen. Op internet vindt u talloze websites met tips. 

Kijk bijvoorbeeld eens op: www.brandweer.nl/brandveiligheid/thuis-brandveilig


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief september 2018. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.