Elkaar leren kennen

Fijne wijken om in te wonen en te vertoeven, dáár werken we hard aan bij Bergopwaarts. Om dat voor elkaar te krijgen, praten we met veel mensen. Om te beginnen met onze bewoners, maar ook met verschillende professionals. Denk bijvoorbeeld aan mensen van de gemeente én zorg- en welzijnsinstellingen. Samen kijken we wat er goed gaat en wat er beter kan.

Zorg

Die gesprekken zijn misschien wel belangrijker dan ooit. Waarom? Omdat de problemen waar we mee te maken krijgen en willen oplossen, steeds ingewikkelder worden. Veel bewoners wonen bijvoorbeeld langer thuis, óók als ze zorg nodig hebben. Hoe zorgen we ervoor dat ook zij fijn in hun wijk kunnen blijven wonen?

Energie

En wat te denken van het thema (energie)armoede (zie blz 10)? Veel mensen hebben moeite om hun energierekening en de stijgende kosten van de boodschappen te betalen. Samen met gemeenten en welzijnsinstellingen kijken we hoe wij kunnen bijdragen aan (een deel van) de oplossing. 

Dorpsondersteuner Asten

De verantwoordelijkheid die wij voelen, die voelen anderen ook. Kijk maar eens naar Suzan Pennings, de nieuwe dorpsondersteuner van Asten (zie blz 5). Zij helpt mensen met verschillende hulpvragen. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën of mentale gezondheid. De verbindende rol die zij pakt is inspirerend. Echt een voorbeeld voor ons en voor anderen. 

Verschillen in de wijk

Wat ik in mijn korte periode als directeur van Bergopwaarts leerde, is hoe verschillend onze buurten, wijken en kerkdorpen zijn. Iedere wijk heeft zijn eigen kleur en eigen aandachtspunten. Wel mooi om te zien dat onze bewoners zich over het algemeen echt thuis voelen in de wijk waar zij wonen. Zoals een meneer op leeftijd zo mooi tegen me zei: ‘Ik ben verhuisd omdat ik gelijkvloers wilde wonen. Maar één ding wist ik zeker, ik blijf in de Zeilberg wonen! Dat is mijn plek.’

Evert Remmerswaal


Dit artikel is onderdeel van
de nieuwsbrief maart 2023.
Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.