Eerste energieneutrale en gasloze sociale huurwoningen

In onze nieuwbouwprojecten hebben we steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Op 14 november leverden we de eerste vijf energieneutrale en gasloze sociale huurwoningen op aan de Lienderweg in Asten. En er volgen er nog meer in andere projecten.

De vijf rijwoningen in Asten hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond en op de verdieping nog een grote slaapkamer. Op het oog zijn ze niet anders dan andere sociale huurwoningen. Toch hebben de duurzame maatregelen veel gunstige gevolgen. Voor het milieu én voor de energierekening van de bewoners.

Slimme toepassingen

Doordat de woningen gasloos zijn, moeten ze elektrisch verwarmd worden. Om het energieverbruik daarvoor te dekken, zijn er allemaal slimme toepassingen ingezet. Allereerst zijn de vloeren, gevels en daken heel goed geïsoleerd om warmteverlies tegen te gaan. De ventilatie is geregeld met ventilatieroosters en een energiezuinig, CO2-gestuurd mechanisch ventilatiesysteem. Op het dak staat een luchtwarmtepomp die warmte uit de lucht haalt voor verwarming van de woning. Op de verdieping staat een grote waterboiler die grotendeels verwarmd wordt door de luchtwarmtepomp. En iedere woning heeft 12 zonnepanelen voor het opwekken van de energie die minimaal nodig is voor de installaties in de woning. Over een jaar inventariseren we wat dit alles betekent voor het werkelijke energieverbruik van de bewoners.

Symbolische sleuteloverdracht aan bewoners 5 energiezuinige woningen Asten


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief december 2018. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.