De Hoeksteen voor ontmoeting in Sint-Jozefparochie

In de Sint-Jozefparochie in Deurne hadden buurtbewoners al lange tijd behoefte aan een ontmoetingspunt. Martien Maas, een actieve huurder, maakte zich er samen met wijkwerker Krystyna Meijer en onze projectleider Wonen Anja Artz, hard voor om dit voor elkaar te krijgen. Met succes! De Zorgboog stelde de ruimte in ’t Klooster in De Hoeksteen beschikbaar en sinds september is daar iedere twee weken op vrijdag een drukbezochte koffieochtend.

Voor de zomer spraken de buurtbewoners met elkaar over de invulling van de ochtenden in de Hoeksteen. Tonny Wijnands zorgde voor de feestelijke noot. “Het was te vol om te dansen, maar eigenlijk zouden we Tonny hier wel iedere vrijdagochtend willen hebben”, vertelt mevrouw Keunen. Zij woont nog niet zo lang in de wijk en merkte dat veel mensen elkaar niet kennen. “Dat is toch jammer, als je zo dicht bij elkaar woont. Hier ontmoet ik nu veel mensen die ik nog nooit had gezien.”

Aftellen

Meneer Proenings vertelt dat in het verleden weleens mensen uit de wijk verhuisden, omdat ze zich eenzaam voelden. “Er was dus echt behoefte aan iets als dit”, concludeert hij. Hij helpt altijd even met het klaarzetten van de tafels en stoelen. Ook alle andere taken, zoals het schenken van koffie en thee, worden vervuld door vrijwilligers. Zij verdienen een grote pluim.

Gemiddeld komen er tussen de 30 en 35 mensen naar de koffieochtenden en dat aantal groeit nog steeds. De mensen maken een praatje en vaak komen al snel de kaarten of de rummikubsteentjes tevoorschijn. De koffie en thee is gratis, die betaalt Bergopwaarts. Mevrouw Bronstein is er blij mee. Zij telt - net zoals veel andere buurtbewoners - de dagen af tot de volgende koffieochtend.

Voor elkaar

“Het is heel gezellig”, vindt ook mevrouw Koppens. “Je moet er zelf wat van maken en daar hebben we nu eindelijk de mogelijkheid voor.” Een prettige bijkomstigheid is dat mensen elkaar aan tafel gemakkelijk vragen stellen over dingen waar ze in en om huis tegenaan lopen. Martien is altijd bereid om even te komen kijken of hij kan helpen. Als hij dat niet kan, weet hij de weg naar Bergopwaarts en andere organisaties die wel wat kunnen.


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief december 2018. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.