Aandacht voor bewoners Christinaplantsoen

Een woning komt vrij en wordt niet opnieuw verhuurd: dat roept vragen op. De technische staat van de woningen van het Christinaplantsoen maakte dat er besloten werd tot sloop. Een nieuwbouwplan is in ontwikkeling en eind 2021 verrijzen hier 26 nieuwe woningen. Slopen heeft veel impact voor de huidige bewoners.

Mathieu van de Manakker was niet bepaald blij met het sloopbericht: “Ik dacht in het Christinaplantsoen dood te gaan”, zegt hij. “Ik voelde me machteloos en wilde mijn boosheid uiten.” Daar kwam weinig van terecht toen hij in gesprek ging met Anja Artz, projectleider Wonen. “Het voelde meteen vertrouwd en mijn vijandigheid verdween toen duidelijk werd dat Bergopwaarts het beste voor heeft met mensen.”

Terugwerkende kracht

Met HBO De Peel en Anja Artz werkten de huurders van het Christinaplantsoen aan een Sociaal Plan, mét aandacht voor de behoeften van de huurders. De HBO wist het onderste uit de kan te halen, zelfs een extra verhuisvergoeding. Mathieu had echter al een woning op het oog voordat alles officieel rond was. Anja: “Ik heb toen toegezegd dat het Sociaal Plan voor hem met terugwerkende kracht van toepassing zou zijn. Als iemand zelf een nieuw plekje vindt, is dat voor alle partijen fijn en dat is belangrijker dan je aan de regeltjes houden.”

Lot uit de loterij

Mathieu woont nu in zijn droomwoning in Helenaveen. Voorrang kon hij nog niet krijgen, zonder een officieel Sociaal Plan. “Echt een lot uit de loterij, dus”, vindt Mathieu. “Het is wonen in het groen zoals in het Christinaplantsoen, maar dan in het kwadraat.” Ook voor de andere huurders van het Christinaplantsoen verloopt de herhuisvesting tot nu toe soepel. Een aantal van hen gaat naar een wisselwoning om later terug te keren, andere huurders gaan voor een woning in een andere buurt. Naar verwachting start de sloop in het voorjaar van 2020.


Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief juni 2019. Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.